Antavlor

Jag har återupptagit släktforskningen på mina barns antavlor och det är en del som saknas då min förra databas kraschade. Arbetar med en gammal databas och nu tar jag säkerhetskopior med jämna mellanrum. Det tar sin tid och jag håller för närvarande på med barnens mors antavlor och de österbottniska rötterna.

Här har de första generationerna på mig och barnens mor. Dessa kommer att finnas som vanliga html- och pdf-filer lite senare.

Genealogi

Släktforska med DNA

Att släktforska med DNA är idag så otroligt populärt och ett bra komplement till den traditionella forskningen i kyrkoarkiven. Själv skulle jag aldrig topsa mig - dvs ta ett DNA-test - och intalade mig själv sedan 2011, att det där kommer aldrig att bli något för framtiden. Men ack vad fel jag hade...

Den stora förespråkaren och den ledande inom detta område är Peter Sjölund i Älandsbro som håller kurser och föredrag och det var genom hans enträgenhet som ledde till att jag ändå gjorde slag i saken. Det var på Släktforskardagarna i Umeå 2016 som jag var ocvh besökte utställningsmontern där företaget höll till och det var också synbart att vid denna sektion var det många åtskilliga intresserade släktforskare.

Peter Sjölund har även publicerat en mycket bra bok i ämnet - "Släktforska med DNA" som har sålts mycket och är en eftertraktad bok, både på Nätet och biblioteken. Där kan läsa om hur man går tillväga i sin om att använda DNA-tester för att verifiera din "pappersforskning", identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skritliga källorna och mycket annat. Läs mer om den här . Han har även tillsammans med Karin Bojs skrivit boken "Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren" som också blev utsedd till årets bok 2017 om svensk historia på Nättidningen Svensk historia som ni kan läsa mer om här .

DNA

FTDNA - R1b
mtDNA - T2b

Att jag gjorde ett DNA-test var för att kunna spåra min mormors mormors mor, Gertrud Persdotter, som påträffas första gången i Naggen, Torps socken i Medelpad, utan notis om varifrån hon kommer. Har letat henne under flera års tid men har egentligen inte kartlagt alla socknar och breddat sökområdet. Min förhoppning ställdes alltså till ett DNA-test för att se om jag någon gång i framtiden får någon "träff" på mina resultat. Än så länge resultatlösa...

Att kunna förstå allt som har med autosomalt DNA, Y-DNA, mtDNA och X-DNA är heller inte enkelt som det låter. Jag måste försöka att sätta mig in skillnaderna mellan dessa nu så här lång tid efter...

Gör gärna ett besök på hemsidorna Family Tree DNA och Facebooksidan DNA-anor för att läsa mer.

Här är mina resultat från DNA-testet och varför inte göra slag i saken du med? Vem vet, kanske har vi gemensamma DNA-struktur?