Släktforskning

Antavlor

Forskning på mina barns antavlor pågår.

Min släktforskning började jag med 1979 och det är inget man ångrar idag. Det är fantastiskt roligt och spännande att leta förfäder och dess historia samt lokalhistoria som har mycket att berätta. Anledningen till att jag började var främst två anledningar. Den första, att min "gammel-mormor" Greta Nyström (1907-1989) berättade för mig många gånger att hon var rysk krigsfånge i femte led och hennes pappa var en förmögen bondson från Ljusdals socken i Hälsingland.

Jag är rysk krigsfånge i femte led på min mammas sida och min pappa kunde inte gifte sig med mamma eftersom hans föräldrar var en av Ljusdals förmögnaste bönder. Han skulle bli arvslös annars...

Greta Hagman, Aspån, Haverö (Y).

Under åren som gick och forskningens framsteg så visade sig att så var inte fallet. Den ryska krigsfången var i själva verket en kronobåtsman från Torp (Y) och hade båtsmansnamnet "Ruff" och hennes pappa var en fattig torparson från Klösbo i nämnda socken men det var något jag aldrig berättade för henne.

Och den andra anledningen var att jag aldig hade träffat min biologiska far, aldrig heller min farfar eller farmor. Det var inte förrän vid 17-års ålder som jag träffade farmor Rut Ulander (1912-1995) och min far Nils-Erik Jonsson (1947-2004) 1996. Det blev mycket kortvariga tillfällen...

Genom min släkt- och hembygdsforskning föddes tanken på att anta ett släktvapen som så många andra gör och vilket är populärt. Men att ta fram ett sådant gör man inte över en natt. Många timmar, dagar, veckor och månader vid ritbordet och många gånger kasserades olika layouter men till slut blev det färdiga släktvapnet klart 2013. Mitt vapen lämnades in till Svenskt Vapenkollegiet 2014 och den 3 februari 2014 fick jag det godkänt av kollegiet i Svenskt Vapenregister med registreringsnummer SV.276. Läs mer om hur du gör och ansöker om ett släktvapen på Svenska Heraldiska Föreningens hemsida här. Vapnet antaget med Högsjö sockensigill som inspiration. Som ni också kanske har sett så har jag bytt efternamn från Jonsson till Korpenklo.

Vapenbeskrivning

Sköld

I guld ett svart bevingat korpben med röd beväring, nedåt sinister genomborrat av en pil av silver med röda fan, allt ovan åtföljt av två röda liljor.

Hjälmtäcke

Svart fodrat med guld.

Hjälmprydnad

Två korpvingar av guld med svarta vingpennor.