Konstnärlig utansjöfru har många strängar på sin lyra

Kerstin Brage, som tillsammans med maken, ingenjör Curt Brage och övriga familjen, bor i Utansjö gamla, vackra herrgård har många strängar på sin lyra när det gäller konstnärliga uttrycksmedel. Det är med tydlig skaparglädje som hon ägnar sig åt olika arter och det sätter fina spår i det Bragerska hemmet. Det är roligt att pröva på lite nya saker också, tycker Kerstin och visar upp både rotslöjd och näverarbeten, som hon lärt i en kurs, under Maj Edfeldts ledning.

– Det arbetsammaste med rotarbetena är nog att skaffa fram lämpligt rotmaterial som är lätt och smidigt att arbeta med. – Rotslöjden är verkligen en fin gammal konst som glädjande nog kommer igen allt mera, tillsammans med den övriga handaslöjden, säger Kerstin och visar upp en fint formad korg, som hon arbetar på. Porslinsmåleri har Kerstin Brage arbetat med rätt länge och med många fina resultat. På keramikområdet har hon gjort intressanta experiment, bl.a. genom att låta glasyrfärgerna ”flyta ut”, vilket givit mycket tilltalande kombinationer.

Kerstin Brage har låtit sin fantasi flöda när det gäller motivpräglade porslinet. En del saker har hon färglagt och bränt i ett par omgångar, vilket ger fina ytor med en utsökt lyster, som bl.a. ett fyrkantigt fat med bladmotiv visar. Det finns prov på åtskilliga andra konstarter som Kerstin Brage med framgång odlar. Batik, flamsk vävnad, applikationer, oljemålningar, tempera och teckning.

Det senare odlar hon gärna på sommaren t.ex. när familjen är ute på långturer med sin båt eller vistas på sommarböjet vid Brämö fyr. Grunden för sitt konstnärliga kunnande lade hon vid Målarskolan i Sundsvall, där hon började 1954. Mycket av allt det vackra som finns i hemmet är alltså Kerstins verk till glädje främst för familjen men också i hög grad för alla som kommer på besök. Hon berättar charmerande och inspirerande om sina många intressen, som hon gärna vill öka ut…
- Jo, det är faktiskt så att jag gärna skulle vilja lära mig mer om vävning, säger hon och ler ett soligt leende.

Västernorrlands Allehanda 18/11 1977.