Köpte "heta" bildäck stulna från Högsjöbil för nattlig leverans

En tragikomisk historia spelades upp inför tinget i Härnösand på torsdagen. Det var två Högsjöbor som stod inför skranket. En av dem hade stulit bildäck och sålt till den andre. Tjuven stod instämd för stöld och snatteri och den andre för häleri, då han köpt det stulna.

Det var hösten 1965 som stölden av fyra däck skedde på en personbil som stod uppställd i Utansjö. Dessutom hade mannen stulit en skottkärra med gummihjul allt värderat till omkring 360 kronor. Vid kontakten med köparen till vilken tjuven ville sälja bildäcken, framhöll han att det vart "heta" saker och att de därför måste "levereras" nattetid. Köparens fru hade varnat sin man och trodde att det var "något lurt" med däcken, framgick det vid tinget.


Angick inte polisen

Köparen kommenterade detta med "att det tror hon om allt". Under utredningsarbetet hade köparen inte varit så talför och hjälpsam inför polismännen. När de hittade de stulna däcken och han fick frågan varför han inte talat om att han köpt dem, svarade han: - Det angår inte polisen. Personen som stod åtalad för stöld och snatteri dömdes till 50 dagsböter och villkorlig dom. Köparen dömdes för häleriförseelsen till 35 dagsböter.

Vidare i artikeln kan vi läsa att en Högsjöbo som efter en surströmmingsskiva försökt köra en bil från Bäckland till Ramvik i sitt onyktra tillstånd dömdes till 80 dagsböter för rattonykterhet.

Nya Norrland 1/4 1966.