Ramviksbo blev polis i Stockholm

-Utan tvekan är det mycket hårdare att vara polis i dag i Stockholm än bara för några år sedan, berättar Jan-Ola Nordin på besök hos föräldrarna i Bölen, Ramvik. Jan-Ola har tjänstgjort som polis i samband med så dramatiska händelser som bankdramat på Norrmalmstorg 1973 med 36 timmars avspärrning och det blodiga ambassaddramat i april 1975. Tjänsteuppdrag som på ett särskilt sätt etsat sig fast i minnet, även om en polismans vardag ofta är fylld av våld, tragik och dramatik, speciellt i en storstad. -Det känns skönt att komma hem till mamma Tora och pappa Folke och hemgården med dess jordbruk och djur. Därför brukar jag samla mina lediga dagar och övertider för att få koppla av ordentligt i den här lugna och fina miljön, säger Jan-Ola, där han sitter i köket och blir serverad ett aftonmål av Tora, som ser så glad ut över att ha sonen hemma.

Ville pröva något nytt
-Det var i augusti 1971 som jag flyttade ner till Stockholm. Anledningen var att jag ville se mig om och pröva lite nytt. Därnere har jag gått i polisskola i ett år och sedan nu följt två års praktik. I tre månader har jag också fått pröva stockholmspolisens ledningscentral. Det är både tekniskt och i övriga avseenden en imponerande anläggning. -Numera tjänstgör jag som polisassistent i Södermalmsområdet. Tyvärr har vi brist på personal och det gör att övertiderna blir många och långa.

Svårt få folk att stanna
-Trots att stockholmspoliserna har 800 kr i tjänstetillägg är det svårt att få folk att stanna. Särskilt polisfamiljer med barn försöker att så fort som möjligt, efter den avtalsbundna tjänstgöringen i Stockholm, få plats på mindre orter eller landsbygden. -Ute på tjänsteuppdrag måste poliserna numera obligatoriskt gardera sig mot ”överraskningar” genom att vara två.

Narkotikasprutor som vapen mot polisen
-I tunnelbanan t ex är det helt nödvändigt att vara flera poliser. Där samlas berusade och narkomaner. Då kan vid bråk riskerna vara stora för överfall. Narkomanerna använder i många fall sprutorna som vapen och trycker in dem på polismännen, genom kläder och allt. -Sådana gånger kan polismännen bli smittade av gulsot genom de infekterade spetsarna och det kan få mycket otrevliga och svåra följder med lång sjukdomstid.

Vandalisering för 11 milj. kr. i tunnelbanorna
-Apropå tunnelbanorna är skadegörelsen och vandaliseringen fruktansvärd där och beräknas kosta 11 miljoner kronor per år. Enbart glaskrossningen beräknas gå på närmare 61 000 kr per dygn. -Väskryckningen har blivit allt mer omfattande och ett tidens tecken är också det starkt ökade antalet lägenhetsbråk, som vittnar om människornas otrygghet och främlingskap framhåller Jan-Olof, eftertänksamt. -I fråga om lägenhets- och familjebråken tycker jag det är en fördel att ha en kvinnlig polis med, som ofta har en fin förmåga att tala männsikor till rätta och lugna ner dem. […]

Det känns skönt att hjälpa till hemma
-Det känns skönt och riktigt att hjälpa till med lantgårdssysslorna när jag är hemma, säger Jan-Ola, när han ger kossorna hö och klappar om ”Rumba”, i yngre år en bra travare. Jan-Ola är intresserad av friluftstid och lägger ner mycket frivilligt arbete i Friluftsfrämjandets, som sekreterare och i praktiskt arbete. […]

Västernorrlands Allehanda 3/12 1977.