USA-jeeps och lastbila erövrar norrlandsskogarna

Stora delar av fabriksområdet vid Utansjö antog under fredagen och lördagen karaktären av en allierad urlastningsplats. Från ett fartyg ute vid kajen vinschades jeeps, truckar och jättestora lastbilar i land och radades upp mellan de olika fabriksbyggnaderna. Samtliga fordon var försedda med amerikanska arméns vita stjärna, och hade inte urlastningen gott så lugnt och stödat, såp hade faktiskt anblicken kunnat ge en version av ett allierat landsstigningsförsök.

Så var det dess bättre inte fallet. Fordonens utseende var egentligen det enda krigiska i hela invasionen. Transportfartyget var hur äktsvensk som helst, nämligen ångaren Helfrid av Trelleborg. De “krigsmålade” fordonen har också kommit hit i helt fredliga syften. De har inköpts av Graningeverken av de amerikanska myndigheterna i Europa och kommer i huvudsak att användas för timmertransporter i de norrländska skogarna.

Den ganska ovanliga lasten kom närmast från Antwerpen. Den bestod av 17 jeeps, ett 15-tal truckar och några jättestora lastbilar, s.k. trailors. Inte minst de sistnämnda imponerade genom sin kraftiga konstruktion. De var försedda med fem hjulpar - däcken var inom parentes sagt absolut nya - och vikten rörde sig om 7,5 ton.

Redan tidigare har man prövat både jeeps, truckar och terrängbilar av amerikanst märke i skogarna och försöken har slagit så väl ut inom olika verksamhetsgrenar, att man nu har för avsikt att fortsätta motoriseringen av skogsbruket.

Nya Norrland januari 1947.