Misslyckad kassakupp i Utansjö

Detta är ett öppet brev till alla kassaskåpssprängare. Undertecknat postverket. – Stryk en gång för alla poststationen i Utansjö som lönsamt objekt. Under de sista fyra åren har ni varje år försökt att forcera kassaskåpet i den avskilt belägna poststationen. Och alla gånger gått bet. Men ni har jobbat i onödan. Posten vet stationens utsatta läge. En liten kassalåda i det bastanta skåpet innehåller därför endast några kronor i växelpengar. De stora pengarna förvaras på annat håll….

Natten till tisdagen var det dags för det fjärde sprängningsförsöket på den kombinerade poststationen och järnvägsanhalten. Med kofot har tjuvarna brutit sig in i personalrummet och även använt samma redskap för att ta sig in i expeditionen. En sprängladdning placerades på låset men det åstadkom endast en liten inbuktning i plåten. Det gick till och med att öppna skåpet med nyckel på tisdagsmorgonen. Postkontrollör Karl-Anders Havton, Härnösand: – Det är lika bra att vi talar om att det inte lönar sig att försöka spränga upp kassaskåpet i Utansjö. Inga pengar förvaras där.

Maddy Sjölander: – Jag har varit anställd i fyra år som föreståndare för poststationen. Varje år har någon försökt att ta sig in i kassaskåpet, som är inmonterat i väggen. Men de har alltid misslyckats. Bytet har blivit noll.

Nya Norrland 27/10 1965.