Marion länets första häxa på 300 år

Det var trehundra år sedan sist. Nu har länet fått en häxa igen. Hedershäxa dessutom, i form av Marion Andersson, Utansjö. Det blev titeln som utdelades i går ihop med 10 000 kronor för idérikedom, aktivitet och drivande kvinnokraft.

- Nog för att jag visste att jag var en häxa. Men inte att ni också visste, tackade Marion Andersson rörd när den första chocken lagt sig. Idéer har hon gott om. Drivkraften smittar och Aktiviteten är omvittnat hög. Det räcker med råge till historiens första IDA-stipendium på 10.000 kronor från Västemorrlands kvinnor. Marion Andersson från Utansjö är utnämnd - till årets hedershäxa.

- Helt chockad! Hade ingen aning! J-a-g visste att jag var en häxa, men inte att ni visste, tacktalade huvudpersonen i kretsen av ett femtiotal kvinnor från landsting och kommuner. Sedan grabbade hon blomster, diplom och checken till en resa, hämtade andan, funderade och sa: - Det är fint att bli häxa. Det kan jämföras med nån sorts medalj.

Rörd häxa

Jag är jätterörd över det här. Det är faktiskt det bästa som hänt mig sedan... jo, sedan Utansjöfabriken räddades. Liksom av bara farten hinner Marion Andersson klämma in en hyllning till att Utansjö fått tillbaka sin affär.

Finger med i allt

Hon hade ett finger med där också, i vad hon ser som en kvinnofråga för bygden. ”Idéer, Drivkraft för andra kvinnor och Aktivitet, vilket kommit Västernorrland till nytta” är grunden till titeln som häxa. Det sammanfattas alltså till IDA-stipendiet som Marion Andersson förärades i går på Parkaden i Härnösand. Mera konkret är det rollen som kraftcentrum i ett kvinnoprojekt som hyllas, ett projekt som i första rundan samlar kvinnor på chefsnivå från landstinget och Härnösands och Sundsvalls kommuner.

Tog framkraften

Konsulten Barbro Dahlbom-Hall tog fasta på detta och drog sedan ut den historiska häxlika tråden: - Det är trehundra år sedan man tog död på kvinnokraften i en jättebrasa i den här landsändan. Vem tog fram den igen? Jo, Marion. Sedan skålades i landstingschampagne och hurraropen smattrade för den första länshäxan som ska följas av fler. IDA-stipendiet tänks nämligen bli en årlig utmärkelse.

Viss vana

Intill nästa bär Marion Andersson titeln med viss vana. Hon har en tidigare utnämning till årets Västernorrlänning bakom sig, korad av Mitt-nytt för insatserna i kampen för Utansjö Bruk den gången.

Västernorrlands Allehanda 5/9 1992.