Stort intresse i Högsjö för musikundervisningen

Mandolinorkestern håller sig, trots att medlemmarna är mycket unga, med en rätt omfattande repertoar. Fyra av dem är flickor medan den femte är grabb och heter Erling Ulfsparre, en grabb som, enligt fru Wahlbergs förmenande, nog har förutsättningar att bli en god violinist också. Ett och annat framträdande lär det bli med mandolingruppen i framtiden. Orkestern levererar väl så kvalificerade saker.

- Egentligen har jag haft en ganska lätt uppgift med mandolinisterna, säger fru Wahlberg. Jag fick överta undervisningen efter konsulent Allan Hansgård, som sköter en liknande befattning i Säbrå numera. Han har förresten gjort sig känd som mycket populär ledare för en större musikcirkel därnere.

12-årig begåvning spelar Beethoven

Apropå Säbrå musikcirkel så är en av fru Wahlbergs elever, 12-årige Sune Nilsson, medlem där. Han betraktas av många musikexperter som en mycket stor begåvning och kommer sannolikt att gå mycket långt. Tyvärr var han sjuk i onsdags när vi hälsade på i Utansjöskolan.

- Vi övar duetter av Pleyel tillsammans han och jag, säger fru Wahlberg. Han är fantastiks gossen och han borde beredas möjlighet att fortsätta. En gång spelade han upp Beethovens Menuett fullkomligt utan felgrepp. En av de mest lovande musikbegåvningar jag stött på…

Jobbigt? Ja, men intressant

- Lite jäktigt kanske det är. Jag har fem effektiva undervisningstimmar härnere i tre skolor. Men det är intressant och jag skulle sakna barnen mycket om jag inte fick träffa dem. Jag är inte ensam som sköter undervisningen av högsjöbarnen. Fru Siri Skoglund vet jag har pianolektioner med drygt ett tjugotal elever.

Det finns violinister i Utansjö också. Och barnen fuskar på piano ibland och de sjunger ofta och mycket. Det hjälper barnen att hålla rytmen. Och nog finns det intresse. Endast en naturkatastrof och möjligen påssjuka kan mörmå dem att stanna hemma. /W-n.

Västernorrlands Allehanda 24/1 1957.