Något om mig

Jag som har den här hemsidan heter Tony Jonsson, född 1966 i Utansjö där jag är uppvuxen med undantag några år i Veda.

Sedan 7:e klass på Landgrensskolan i Härnösand började jag med släktforskning 1979. Att det blev just släktforskning har att göra med att jag inte alls var särskilt tekninskt lagd, inte heller intresserad för den delen. Främsta anledningen var nog för att jag aldrig visste vem som var min biologiska far. Min gammelmormor berättade alltid att hon var en rysk krigsfånge i 5:e led, vilket också väckte intresset.

Började arbeta direkt efter avslutad gymnasiegång på Ådalsskolan på bruket 1984-1990 samt 2000-2007.

Jobbade som expeditionsvakt på Landsarkivet i Härnösand 1992-1998, ett jobb jag trivdes alldeles förträffligt med. Ja, även tiden på bruket är heller inte att förglömma.

Men det var på sommaren 2008 som jag började med hembygdsforskningen om Utansjö med omnejd vilket nu har utökats med hela Högsjö socken. Det var i samband med att bruket skulle läggas ned som dokumentationen började och det har blivit åtskilliga besök på Landsarkivet och Näringslivsarkivet på Kusthöjden i Härnösand.

En bok har det blivit - "Utansjö med omnejd - del 1 - Minnen berättar" - och nu jobbar jag med nästa bok med händelser i bygden under 1900-talet som är tänkt att komma under 2017.

Min farfars far, Nils Jonsson (1870-1950) flyttade från Skorped till Högsjö i slutet av 1890-talet och gifte sig 1898 med Emilia Kristina Nordin (1874-1954) från Dal och där blev han gårdsägare.

Men när jag hade släktforskat i bra många år, så fann jag faktiskt en koppling längre bak i generationerna och till min glädje just i Utansjö.

Det var en befallningsman och laxfogde i Norrland som hette Mats Matsson Möller och var han är född någonstans har jag ännu inte lyckats att finna men hans första hustru, från vilken jag har mina anor, kommer från Valbo socken i Gästrikland.

Under alla år som jag har forskat på Möller, har det resulterat i närmare 10-tal A4-sidor som jag kommer att publicera lite senare.

Sigillet här till höger tillhör Mats Matsson Möller som Peter Sjölund i Älandsbro hittade under sina forskningar på sigill på Riksarkivet vilken också har gjort den grafiska bilden över som han har ställt till förfogande i min forskning, vilket jag är mycket tacksam för.

Kanske kan sigillet härleda till Möllers ursprung, även om det mer liknar ett bomärke?